מתחם גמלא הוותיק בחריש - עם הפנים לעתיד | חריש סיטי

מתחם גמלא הוותיק בחריש – עם הפנים לעתיד

פרויקט שיקום שכונות יצא לדרך בסוף הקיץ במתחם גמלא, באזור הוותיק של חריש ויעניק לו מראה אסתטי ומושך. עיקר ההשקעה תתבצע בחצרות המשותפות לבניינים. מתחם גמלא – עם הפנים לעתיד

בעוד כחודשיים עתיד לצאת לפועל פרויקט שיקום שכונות במתחם גמלא הוותיק בחריש. 8.1 מיליון שקלים גוייסו בהובלת ראש המועצה, יצחק קשת, ממשרד הבינוי והשיכון לטובת מתיחת הפנים והשיפוץ של השכונה הוותיקה.

בכל אחד מ-31 בנייני המגורים ברחוב גמלא שנבנו בשנת 1994 קיימות 8 דירות. האוכלוסייה המתגוררת בשכונה שייכת לקשת חברתית רחבה; עולים חדשים לצד וותיקים, דתיים וחילונים, ערבים ויהודים וכולם נפגשים במתחם המשותף להם: בחצר השיתופית. כל ארבעה בניינים חולקים חצר משותפת לכלל הדיירים שמהווה נקודת מפגש לילדים ולמבוגרים כאחד.

היציאה המתוכננת לשיפוץ היא שיאו של תהליך ממושך. שרי אייזן, עובדת קהילתית מזה ארבע שנים בחריש, שמלווה את הפרויקט מקרוב מסבירה: "מטרת הפרויקט היא לצמצם את הפער בין השכונות החדשות של חריש לבין השכונה הישנה. יש צורך לשפץ את המתחם ובראש ובראשונה היינו עסוקים בלגייס את הדיירים לטובת הפרויקט שמנוהל בשיתוף הציבור. במפגשים הראשונים הסברנו להם על הפרויקט, שמענו מהם על הצרכים שלהם כמו טיפול בבעיות תאורה, נגישות נוחה, בעיות של נזילות ועוד וכעת אנו מחתימים את הדיירים על מנת לקדם את הפרויקט. באוגוסט, כל רביעיית בניינים שהסדירה את החתימות של בעלי הדירות תיכנס להליך שיפוץ בהתאם לתכניות שנבנו במיוחד עבורה".

האם לכל רביעיית בניינים יש תכנית אחרת/שונה?

"כן, התכניות נבנו בהתאם לצרכים ולרצונות של הדיירים ולכן אינן זהות".

האם הדיירים צריכים להשקיע כסף בשיפוץ?

"לא. זה לא כסף שהם יכלו לגייס לבד. תקציב הפרויקט שמתחלק בין 248 יחידות במתחם הוא למעשה מתנה של 30,000 ₪ לכל דייר ממשרד השיכון, מדובר בהטבה משמעותית".

שי עם-שלם, מתכנן ערים חברתי מחברת VIA-PLAN המלווה את הפרויקט בחצי שנה האחרונה יחד עם המחלקה הקהילתית של מועצת חריש מסביר: "מדובר בפרויקט ייחודי בנוף שיקום שכונות שמפנה את עיקר הכסף לא לשיפוץ חזיתות הבניינים כמקובל, אלא לשיפוץ החצרות המשותפות. החצרות הן נקודת המפגש של הדיירים בשכונת גמלא שאין להם מרפסות, כמו בבנייה החדשה של חריש ולכן הן מהוות פוטנציאל למפגש אנושי מאוד רחב".

מהי רמת שיתוף הפעולה של התושבים?

"המפגשים התקיימו ומתקיימים בחצרות הפנימיות של הדיירים על מנת להקל עליהם להשתתף בהם ולשמחתנו, הופתענו לטובה מרמת שיתוף הפעולה. המפגשים הראשונים עסקו בארגון וועד עבור כל רביעיית בניינים על מנת שהם יובילו את הדיירים בפרויקט וגם יוכלו לדאוג לתחזוקת החצרות לאחר סיום הפרויקט".

חצר פנימית במתחם גמלא בחריש
חצר פנימית במתחם גמלא בחריש | צילומים באדיבות משרד גושן אדריכלים

פחות תחזוקה, יותר ריצוף

אריאל גושן, אדריכל ממשרד גושן אדריכלים המתמחה בתב"ע בשיתוף הציבור החל את עבודתו על הפרויקט לפני שמונה חודשים.

"במפגש הראשון הצגנו את הפרויקט בפני הדיירים, במפגש השני הצגנו בפניהם רעיונות לשיפוץ ומתיחת הפנים וגם שמענו מהם הצרכים והרצונות של הדיירים. בהתאם לזאת עדכנו את התכניות שלנו וכעת אנו נמצאים בשלב של אישור התכניות החדשות שבוצעו בהתאם להערות של הדיירים על התכניות המוצעות".

מהו הקו הכללי המנחה אותך בתכנון התכנית לשיפוץ המתחם?

"הסבנו את התכניות משיפוץ חזיתות הבניינים שעדיין נראים טוב לשיפוץ החצרות המשותפות. חשוב להבין ששכונת גמלא היא אחת השכונות הייחודיות בארץ. הפרופורציה בין החצר לגובה הבנין (3 קומות בלבד) מעניקה לדיירים תשתית מצוינת להיווצרות חיי קהילה עשירים. זה מה שאני כאדריכל וכמתכנן שואף ליצור. אם החצר המשותפת תהיה אטרקטיבית אז הכל ילך קדימה בצעדי ענק.

"שינוי נוסף שביצענו בהתאם לבקשות של הדיירים הוא תכנון חצרות שדורשות תחזוקה נמוכה. התחלנו את הדרך עם תכנון של חצרות ירוקות יותר, עם דשא, יערות מאכל ובוסתן אבל רוב הרביעיות ביקשו באופן גורף להפחית את הצורך בתחזוקה גבוהה ולכן תכננו ריצוף ומשחקי טיפוס או מסלעה. יהיו שטחים ירוקים אבל הם יחסית מצומצמים לתכנון המקורי".

"צריך להבין שהחצרות הן שטח פרטי השייך בטאבו לדיירים ולכן גם המועצה לא מטפלת בעצים או בגינון והאחריות הזו נופלת על הדיירים. במקרה הספציפי של מתחם גמלא, הבנו שהאוכלוסיה תתקשה לאסוף כספי ועד ולדאוג לתחזוקה השוטפת של השטח".

תכנון חצר בהתאם לעיקרון של תחזוקה נמוכה. איים ירוקים של צמחיה ומשטחים עמידים

אילו עוד שינויים יתבצעו במתחם בהתאם לפרויקט?

"אנו מתכננים לדאוג לאיטום מלא של כל הגגות, החלפת כל הוויטרינות והחלונות בחדרי המדרגות, חיזוק קירות תמך ישנים בחצרות, החלפת הגדרות הקיימות בכל החצרות בגדר עץ שתעניק מראה אסתטי ופרטיות והתקנת מתקני אופניים בכניסה לכל בנין".

גושן מציין כי בחצר יותקנו גם עמודי תאורה סולאריים לטובת התושבים והנגישות לבניינים תטופל על מנת להקל על בעלי עגלות וכסאות גלגלים להיכנס לבניין. "במידה והתקציב יאפשר נטפל גם בדברים נוספים כמו גיזום עצים", הוא מבטיח ומסכם: "המטרה שלנו היא לבצע התערבות מינימלית אך כזו שבאמת תשפר את החיים של הדיירים במתחם".

ומה חושבים הדיירים? טל סתת יפרח, נשואה ואם לשלושה, מתגוררת שש שנים במתחם גמלא ושמחה מאוד על הפרויקט: "אני מאוד אוהבת את מבנה הרביעיות. שקלנו מספר פעמים לעבור לבניינים החדשים אבל אנחנו אוהבים את האינטימיות, את הירוק של החצר כאן. הילדים שלנו יורדים לשחק בבטחה בחצר המשותפת, אפשר לומר שהבנין שלנו הוא שכונה בפני עצמה".

ויתרתם על שטחים ירוקים בחצר לטובת חצר מרוצפת יותר. את יכולה להסביר את הבחירה?

"בוסתן נשמע כמו רעיון מקסים אבל רובנו עסוקים ומגדלים ילדים קטנים ואין לנו זמן לתחזק את זה. משטחי אבן שלא דורשים התעסקויות יתאימו לנו מאוד. אני מאוד שמחה שמקדמים את הפרויקט ומפתחים את גמלא ואת השכונה הוותיקה".

ואילו אייזן, העובדת הקהילתית מסכמת: "חריש הוותיקה היתה במשך שנים רבות מוזנחת. שיפצנו את שדרת גמלא והפכנו אותה לאחד הרחובות היפים בחריש וכעת אנו מטפלים בבנייני המגורים. לתחושתי, זה העשור של חריש ומתחם גמלא שיש לו מבנה ייחודי ומראה ייחודי יתחדש ויהפוך לסוהו של חריש".

רוצים לקבל עוד עידכונים? עשו לנו לייק

גינות חריש

2 תגובות לפוסט זה
  1. מציע לא לוותר על עצי צל שהופכים את השטחים המשותפים למקום קריר ונעים.

  2. בתור דייר שגר שם פעם, אומר לך שיש שם מספיק צל מארבעת הביניינים שמקיפים את החצר.

השאר תגובה

גודל גופן
ניגודיות

הירשמו לניוזלטר שלנו

וקבלו עדכונים על חריש ישירות לתיבת המייל

בכל שלב ניתן להסיר את הרישום לניוזלטר בלחיצה על קישור בתחתית המייל

תודה! נרשמתם בהצלחה

%d בלוגרים אהבו את זה: