82.6% מתלמידי י"ב בחריש היו זכאים לבגרות בתשפ״ה, לעומת 77.5% בשנה הקודמת. לצד זאת, נרשמה ירידה בבגרות המצטיינת ובחמש יחידות באנגלית ובמתמטיקה. הנשירה מהלימודים הצטמצמה, אך עדיין גבוהה מהממוצע הארצי
משרד החינוך פרסם השבוע (רביעי) את נתוני שנת הלימודים תשפ״ה, המציגים תמונה מעורבת של הישגי תלמידי י״ב הלומדים בחריש. שיעור הזכאות לתעודת בגרות עלה ל־82.6%, לעומת 77.5% בתשפ״ד. מנגד, שיעור הזכאות לבגרות מצטיינת ירד מ־10% ל־2.3%, ונרשמה ירידה גם בשיעור התעודות הכוללות חמש יחידות באנגלית ובמתמטיקה.
בתשפ״ג, שנת פרסום נתוני הבגרות של שכבת הבוגרים הראשונה בעיר, עמד שיעור הזכאות על 85.7%. בתשפ״ד הוא ירד ל־77.5%, ובתשפ״ה התאושש ב־5.1%. למרות העלייה, השיעור הנוכחי עדיין נמוך ב־3.1% מזה שנרשם בתשפ״ג.
נתוני הזכאות בחריש מתייחסים לתלמידי בתי הספר אתגרי העתיד ונעימת הלב, ללא תלמידי חינוך מיוחד. אלה נתוני הלומדים במוסדות החינוך בעיר, ולא נתוני כלל בני הנוער המתגוררים בחריש, שחלקם לומדים מחוצה לה.

ליאור לויתן, מנהל שותף אתגרי העתיד מתייחס לנתונים שפורסמו: "בעיני, ה-82% של נתוני הזכאות זו גאווה, כיוון שהנתון הזה משקף גם את כל הילדים שבית הספר בוחר להשאיר אצלו, למרות שהם לא לבגרות. בית ספר עם 90% זכאות הוא לרוב בית ספר שעבד בלהדיח או להדיר ילדים ושידר להם מסר שמקומם לא בבית ספרנו".
"ישנם בתי ספר עם נתוני בגרות מאוד גבוהים אבל לרוב אלו בתי ספר עם אוכלוסייה מצטיינת, שמלכתחילה אין לה בעיה להוציא תעודת בגרות. בחריש המצב שונה. זו עיר הגירה, עם תלמידים שמגיעים לבית הספר לראשונה רק בי"א או בי"ב. לכן הנתונים שהתפרסמו, בעיניי הם תעודת זכות של בתי הספר בחריש".

בדיקה של הזכאות הכוללת את תלמידי החינוך המיוחד, בהם תלמידי תיכון פסגת אמיר, מייצרת תמונה שונה ביחס לממוצע הארצי. על פי נתוני משרד החינוך, שיעור הזכאות בחריש לבגרות בתשפ״ה כולל תלמידי חינוך מיוחד עלה ל- 71.2% לעומת 68.4% בשנה הקודמת. עם זאת, בשלוש השנים האחרונות, הנתונים הכוללים נמוכים ביחס לאחוז הזכאות הארצי שהסתכם השנה ב-77.9%, וב-76.6% בתשפ״ד.
הסיבה לפער הגדול בין אחוז הזכאות בחריש עם וללא תלמידי החינוך המיוחד, היא חלקם הגדול במספר הנבחנים. מתוך 170 תלמידי י"ב בתשפ"ה, 39 מתוכם (23%) הם תלמידי חינוך מיוחד.
בגרות מצטיינת: שיעור נמוך מזה שלוש שנים
מדד הבגרות המצטיינת מגלה כי לאחר עלייה מ־3.9% בתשפ״ג ל־10% בתשפ״ד, ירד הנתון בתשפ״ה ל־2.3% בלבד, השיעור הנמוך בשלוש השנים.
בגרות מצטיינת היא בגרות 5 יח"ל באנגלית, לפחות 4 יח"ל במתמטיקה, ממוצע ציונים של
לפחות 90, וכן הצלחה בתוכנית להתפתחות אישית ומעורבות חברתית‑קהילתית. לשם השוואה, שיעור הזכאות הארצי לבגרות מצטיינת בתשפ״ה עמד על 14.4% – פי שישה מהשיעור שנרשם בקרב הלומדים בחריש. חלק מהירידה נעוץ בשינוי המגמה של לימודי האנגלית.
אנגלית ומתמטיקה: פחות בחמש יחידות, יותר בארבע
בדיקה של נתונים נוספים מגלה כי בחריש, שיעור הזכאים לתעודת בגרות הכוללת אנגלית ברמת חמש יחידות ירד מ־61.3% בתשפ״ד ל־51.5% בתשפ״ה. גם ביחס לתשפ״ג, שבה עמד הנתון על 57.1%, מדובר בירידה.
מנגד, שיעור הזכאים לתעודה הכוללת אנגלית בארבע יחידות עלה מ־10% ל־18.2%. בחיבור שתי הרמות נרשמה ירידה מתונה יותר: מ־71.3% בתשפ״ד ל־69.7% בתשפ״ה. כלומר, לצד הירידה הכוללת, חל שינוי בולט בחלוקה בין ארבע לחמש יחידות.
דפוס דומה מתגלה גם בלימודי המתמטיקה. בחמש יחידות שיעור הזכאים לתעודה הכוללת מקצוע זה ברמה המוגברת ירד מ־12.5% בתשפ"ד ל־8.3%. להבדיל, שיעור הזכאים במתמטיקה 4 יחידות עלה מ-18.8% ל‑ 25%.
עלייה בהסמכה טכנולוגית
במסלול הטכנולוגי עומד שיעור הזכאות להסמכה טכנולוגית בתשפ״ה, ללא חינוך מיוחד, על 80.7%. מדובר בעלייה יפה ביחס לשיעור בתשפ"ד שהסתכם ב-72.1%.
תעודת ההסמכה הטכנולוגית מוענקת לבוגר החטיבה העליונה אשר למד במגמה טכנולוגית, סיים בהצלחה את לימודיו בכל אחד מ-3 מקצועות המגמה, וכן במקצועות שפת אם, אנגלית ומתמטיקה.
גם שיעור הזכאות להסמכה טכנולוגית מצטיינת, הכוללת חמש יחידות במתמטיקה ובאנגלית, עלה מ-0% ל- 5.3% בתשפ"ה.
הנשירה ירדה, הפער הארצי נותר
לצד נתוני הבגרות, נרשמה מגמה חיובית של ירידה בשיעור הנשירה בקרב הלומדים בחריש. בתשפ"ה הוא עמד על 1.5%, לעומת 2.4% בתשפ"ד ו־2.2% בתשפ"ג.
גם הפער מהממוצע הארצי הצטמצם: בתשפ"ד עמד שיעור הנשירה הארצי על 0.9%, ובתשפ"ה על 0.8%. עם זאת, שיעור הנשירה בקרב הלומדים בחריש עדיין כמעט כפול מהנתון הארצי. בקרב בני הנוער המתגוררים בעיר, לרבות הלומדים מחוצה לה, שיעור הנשירה בתשפ״ה היה 1.7%.
לצד זאת, מספר התלמידים בתוכנית היל"ה (השכלה לנוער במצבי סיכון) עלה בהשוואה לשנה הקודמת. בתשפ"ה היו במסלול היל"ה 15 תלמידים, לעומת חמישה בתשפ"ד ותשעה בתשפ"ג.


