למרות הבטחות הרשות: הביוב בנחל נרבתה ממשיך לזרום

ביוב שכונת בצוותא זורם לנחל נרבתה. קרדיט: נתן בן יוסף

בדיקות מעבדה חדשות מאששות: ביוב שכונת בצוותא ממשיך לזרום לנחל נרבתה, חודשים אחרי שהעירייה העריכה כי הבעיה נפתרה


לוח דירות חריש

לוח דירות חריש

ארבעה חודשים אחרי שעיריית חריש העריכה כי "בעיית זיהום נחל נרבתה נפתרה", נתונים חדשים חושפים מציאות קשה יותר: הביוב ממשיך לזרום לנחל, וריכוזי החיידקים הצואתיים הגיעו לרמות מדאיגות של 150 אלף יחידות בדגימה.

עמותת צלול, הפועלת לניתוק החיבורים הצולבים בין מערכות הביוב והנגר בערים, פרסמה דוחות מעבדה נוספים המאששים כי הבעיה שהתגלתה לראשונה בחריש בדצמבר 2024 לא נפתרה, למרות טיפול שבוצע והערכות העירייה כי הבעיה נפתרה.

ב-30 באפריל 2025, בעקבות תלונות תושבים חוזרות, חזרו פעילי העמותה למוצא הניקוז של שכונת בצוותא לכיוון נחל נרבתה, וגילו כי הביוב עדיין גולש מהשכונה החדשה לכיוון הנחל – מסלול הטיול הפופולרי של תושבי האזור.

"עצם זרימה בנקז בסוף אפריל לאחר שבועות ללא גשם מעיד על בעיה", מציינת העמותה. "הריח והתוצאות של ריכוזי החיידקים הצואתיים גילו כי בדגימה יש 150 אלף קוליפורמים צואתיים, מה שמעיד על הזרמת מי ביוב לנחל".

 חבר המועצה: "הבעיה לא נפתרה לגמרי"

יפתח שטיין, חבר המועצה ומחזיק תיק איכות הסביבה, מודה כי הבעיה אכן לא נפתרה במלואה. "נכון יש תוצאות כאלה", הוא אומר. "היקף הבעיה לא יכול להיות ידוע לנו בלי שנמשיך ונבדוק. העירייה איתרה וחברת שפיר (החברה שבנתה את שכונת בצוותא ר.פ) טיפלה ב-5 חיבורים צולבים כאלו. לאחר טיפול עשינו בדיקה נוספת ועדיין נמצאו חריגות של הביוב".

שטיין מסביר כי הטיפול שבוצע לא פתר את הבעיה לחלוטין. "יש עוד בעיות, ולכן צריך להמשיך ולטפל וזה מה שאנחנו עושים, רק השבוע טופלו שני חיבורים צולבים נוספים שהתגלו".

תושבת בצוותא: "הפסקנו לטייל שם"

מלכה רוטשילד, תושבת שכונת בצוותא המתגוררת ברחוב רעות מעל הוואדי, פנתה בשאילתה למבקר עיריית חריש . ב-18 במאי, מבקר העירייה העביר לה את תשובתו של אורי לביא, האחראי על תשתיות רטובות בעירייה: "שנתיים בתוך הלופ הזה, טיפלנו כבר בכ-5 חיבורים לא תקינים בין ביוב לניקוז. כנראה שיש עוד ונמצא אותם. זה לא קל. רוב החיבורים בתוך שטחים פרטיים אז יש קושי להיכנס ללא אישור בעל הבית".

מלכה רוטשילד, עם בני משפחה בטיול בנחל נרבתה. " לא מטיילים שם יותר"

רוטשילד, בוגרת הקורס "בראש הנחל" לשיקום נחלים, מספרת כי "מהיום הראשון שבאתי לגור בשכונת בצוותא, הוואדי של נחל נרבתה קנה את ליבי ושמחתי על העובדה שאני אגור קרוב לאזור כל כך יפה. מאוד הצטערתי לגלות שהנחל סובל מזיהום של ביוב ושמחתי לגלות שהבעיה של ברטעה תוקנה. העובדה שעדיין מוזרם ביוב לנחל בגלל תקלה של קבלן כזה או אחר לתוך הוואדי – היכתה בי".

אל הנחל: הנוף מביתה של רוטשילד נחל נרבתה שכונת בצוותא רחוב רעות
נרבתה מהמרפסת. רוטשילד: "לא מתאים שבשנת 2025 ביוב של שכונה ישראלית חדשה זורם לתוך נחל"

היא מוסיפה בכאב: "אנחנו לא מטיילים שם יותר, ובטח לא מביאים לשם משפחה או חברים מחוץ לעיר, כשבהתחלה היינו מאוד גאים לעשות את זה. הסביבה מצחינה, הצמחייה נראית זוועה – זה פשוט מזעזע".

"למרות הסבך המשפטי שהעירייה מציינת כסיבה לקושי בטיפול בבעיה, לטעמי זה לוקח הרבה מדי זמן. לא מתאים שבשנת 2025 ביוב של שכונה ישראלית חדשה זורם לתוך נחל".

פעיל חברתי: "לא ראיתי שום שינוי בשטח"

מעוז לואנץ, פעיל חברתי הפועל בנושא, אומר בגלוי: "גם היום הביוב זורם בנחל נרבתה. אני יודע שהעירייה אומרת שהיא תיקנה מספר חיבורים צולבים אבל מבחינתי לא ראיתי שום שינוי בשטח".

מעוז לואנץ וזרימת ביוב שצולמה היום ( 10 ביולי 2025) מפתח הניקוז של שכונת בצוותא

לואנץ מזכיר כי "מערכות הביוב ומי הגשמים חייבות להיות מופרדות על פי חוק" ומציין שכבר בספטמבר 2023 הציעה שרון פישמן, מהנדסת העיר לשעבר, פתרון מעשי לאיתור החיבורים הצולבים. "היא ציינה שהם יאתרו את כל החיבורים הצולבים על ידי פקקים בצינורות מי הניקוז. בתקופת הקיץ שאין גשמים, אם פוקקים את צינור מי הגשם ונוצרת הצפה, ברור שמדובר במי ביוב".

"כך אפשר לגלות את הבעיה, אבל לצערי, השיטה טרם יושמה", הוא מוסיף. "נראה שהם לא מצליחים מבחינה מקצועית-הנדסית לאתר את הבעיות ולכן, כדאי שייעזרו בגורמים מקצועיים נוספים, לדוגמה, המומחים מטעם עמותת צלול שהציעו לא אחת את עזרתם אבל לא זכו למענה".

בעית הביוב מברטעה טופלה. צילומים: תאגיד מי עירון, מעוז לואנץ

בהתייחס לביקורת שמעלים רוטשילד ולואנץ על האיטיות בטיפול בבעיה, שטיין משיב: "עד לפני שנה היה לנו את האירוע של זיהום הנחל על ידי השפכים מברטעה. אומנם אני מבין את הטענה שאין קשר בין הדברים, אבל כשאתה בא בדין ודברים עם חברה קבלנית כמו שפיר, אז בטח ובטח יש לזה השפעה, שגרמה לעיכובים גדולים יותר בעבודה".

כעת, עם חיבור ברטעה למערכת הביוב הוא מעריך שהטיפול בבעייה בצוותא ייקח "עוד כמה חודשים" ומדגיש: "בשורה התחתונה, יש זיהום, הוא מטופל, והוא ימשיך להיות מטופל עד שנפתור אותו במאה אחוזים".

שפיר: מבני ציבור העמיסו על תשתיות הביוב

חברת שפיר, שבנתה את השכונה, תיקנה את חמשת החיבורים הצולבים שהתגלו לראשונה ואף טיפלה השבוע בשני חיבורים צולבים נוספים שהתגלו רק לאחרונה. עם זאת, החברה מדגישה: "הפרויקט המדובר נמסר לעיריית חריש ולדיירים בשנת 2021, ומאז אינו נמצא עוד באחריות תפעולית של החברה". עוד מציינת שפיר כי "נזכיר כי מאז 2021, נבנו על-ידי העירייה מבני ציבור נוספים בסביבה, אשר העמיסו על תשתיות הביוב המקוריות וזאת בנוסף לדיירים שביצעו עבודות עצמיות".

יצחק קשת
טקס השקת שכונת בצוותא ב-2021. השכונה נמסרה לדיירים ולעירייה לפני ארבע שנים

שפיר מכוונת בדבריה גם למבנים לא חוקיים שנבנו בשכונה כדוגמת המקווה ברחוב אחדות. החברה מסכמת ואומרת כי "במשך ארבע שנים, עד 2025, לא התקבלו כל פניות או תלונות מצד הדיירים, העירייה או גורמים מוסמכים בנוגע לזיהום או לבעיה כלשהי בתשתיות. כאשר לראשונה התקבלה פנייה בנושא, ולמרות שלא הייתה לכך כל אחריות מצדנו – שפיר איתרה ופעלה מיידית, תיקנה את התקלה, וביצעה את כל הנדרש לפנים משורת הדין. לאחר מכן התקבל מכתב מהעירייה ומהגורמים הרלוונטיים המאשר שכל הבעיות טופלו ונפתרו.

"מאז לא התקבלו כל פניות נוספות, ולא הועבר כל מידע על קיומה של תקלה חדשה. כנהוג בכל עיר בישראל, האחריות על תשתיות הביוב והתחזוקה השוטפת שלהן היא בידי הרשות המקומית בלבד. שפיר תפעל תמיד באחריות, אך לא תוכל לתקן תקלות חדשות שהתרחשו שנים לאחר סיום העבודות – ושאינן תחת אחריותה החוזית".

משרדים ממשלתיים מאשרים: "הבעיה לא נפתרה"

משרד הבינוי והשיכון מאשר גם הוא שעיריית חריש אישרה כי הבעיה טופלה. המשרד מצוי בפרטי האירוע היות שבניית שכונת בצוותא נבנתה על ידי יזם אחד, שפיר, שנבחר על ידה. בתגובה לפנייה של חריש סיטי, מציינת דוברות המשרד כי "משרד הבינוי והשיכון רואה חשיבות רבה בטיפול בסוגיית החיבורים הצולבים בין מערכות הביוב והניקוז בשכונת בצוותא בחריש.

"בתום סדרת בדיקות ותיקונים שבוצעו בשכונה, התקבלו תוצאות דיגום שאישרו כי הליקויים טופלו, יש לציין כי עיריית חריש אישרו את הממצאים. עם זאת, בעקבות בדיקות נוספות שבוצעו בהמשך, התגלו מוקדים נוספים של חיבורים צולבים, וגם הם תוקנו על ידי היזם, תוך תיאום עם כלל הגורמים הרלוונטיים".

המשרד להגנת הסביבה מעורב גם הוא בפרטים: "הדיגומים האחרונים מראים שהבעיה לא נפתרה", מציין משרד הגנ"ס בתגובה לחריש סיטי. במכתב לעיריית חריש מ-23 באפריל 2025 דרש המשרד מהעירייה "לסרוק באופן מידי את קו הניקוז והקווים המתחברים אליו, לאתר את מקור חדירת הביוב ולהפסיק את המפגע".

המשרד מזהיר כי "במידה ופתיחה של שוחות הניקוז לא מביאה לגילוי מקור הזיהום יש לבצע צילום פנימי של הקו והקווים המתחברים אליו" ומודיע כי "המשרד ימשיך לפקח ולעקוב אחר פעולות הרשות המקומית עד להסרת המפגע במטרה לשמור על בריאות הציבור והסביבה, וישקול אכיפה על פי סמכויותיו".

בינתיים, נחל נרבתה ממשיך לסבול מזיהום, ותושבי שכונת בצוותא נותרים עם הבטחות שלא מומשו ונתיב טיול מזוהם במקום הטבע היפה שקיוו לראות מחוץ לחלון.

שטיין מבטיח המשך טיפול מקיף בבעיה: "תיקונים שהיו אמורים להתבצע בתקופת המלחמה ונדחו בוצעו השבוע. העירייה מוודאת בימים אלו כי התיקונים בוצעו כראוי. לאחר מכן תתבצע בדיקת שפכים נוספת כדי לבדוק האם יש צורך בתיקונים נוספים". הוא מסכם ואומר: "אין מה לעשות, פתרונות טובים לוקחים זמן. נכון שאנחנו רוצים את הכול מושלם כאן ועכשיו, אבל זאת לא הסיטואציה בעולם בכלל, ואני גאה להגיד שאנחנו לוקחים אחריות על הנושא החשוב הזה. לדעתי, בשנים קודמות ובתקופות אחרות זה אפילו לא היה עולה על הפרק, לא היית מתקשרת אליי בשביל זה. אני מאוד מאוד שמח ומעריך עד כמה שהנושא הזה והנחל הזה חשוב לתושבים".

לקריאה נוספת: מזיהום לזיהום: נחל נרבתה הוצף בשפכים – הפעם מחריש


לוח דירות חריש

לוח דירות חריש

השאר תגובה

פרויקטים

הירשמו לניוזלטר שלנו

וקבלו עדכונים על חריש ישירות לתיבת המייל

בכל שלב ניתן להסיר את הרישום לניוזלטר בלחיצה על קישור בתחתית המייל

תודה! נרשמתם בהצלחה