שנה לבחירות בחריש: פי 4 בעלי זכות בחירה והמרוץ לראשות העיר עדיין רדום

ארבע שנים חלפו ממועד הבחירות לרשויות המקומיות בהן זכה יצחק קשת בתפקיד ראש העיר. בעוד שנה בדיוק יתקיימו הבחירות הבאות לרשות המקומית ונראה כי בינתיים חריש מנומנמת. האם יקומו מועמדים חדשים לראשות העיר שיציעו אלטרנטיבה שלטונית או שיצחק קשת בדרך הבטוחה לקדנציה שלישית?


לוח דירות חריש

לוח דירות חריש


בזמן שמדינה שלמה נכנסת לישורת האחרונה לקראת הבחירות לכנסת ה-25, בשקט וכמעט מבלי משים, יצויין בשבוע הבא אירוע מהותי אחר, שנה לבחירות המקומיות שצפויות להיערך ב- 31 באוקטובר 2023.

מדי חמש שנים נקרא הציבור לבחור את נציגיו לרשות המקומית וכן את ראש הרשות. על אף התפישה שגורסת כי מימוש זכות ההצבעה לבחירות המקומיות חשוב לא פחות מההצבעה לכנסת, שיעור ההצבעה לרשויות המקומיות נמוך משמעותית מאחוזי ההצבעה לרשות המחוקקת והוא נמצא בירידה מתמדת בשנים האחרונות.

על פי נתוני מכון המחקר 'מאגר מוחות', שפורסמו בסמוך לבחירות אוקטובר 2018, פחות ממחצית מהישראלים מממשים את זכות ההצבעה שלהם בבחירות לרשויות המקומיות.

בחירות 2018
בחירות 2018 בחריש. אחוז הצבעה גבוה משמעותית מהממוצע הארצי

אחוזי הצבעה גבוהים בחריש

לא כך קרה בחריש בבחירות 2018: שיעור ההצבעה המקומי היה גבוה משמעותית מהממוצע הארצי והסתכם ב-80%. עם זאת, ראוי לזכור כי חריש היתה אז ישוב קטן עם כ-3,500 בעלי זכות בחירה בלבד.

בבחירות 2018 ניצח יצחק קשת בהתמודדות המקומית עם כ-61% מהקולות (1685 מצביעים). שני המתמודדים האחרים לראשות העיר זכו באחוזי הצבעה נמוכים משמעותית: אריק מויאל קיבל 26% מקולות המצביעים (727 מצביעים) ואילו גבי קדוש סיים עם 12% הצבעה בלבד (331 מצביעים). השניים נכשלו בהתמודדות מול ראש העיר המכהן שהמשיך לקדנציה שנייה, וכיום אינם מתגוררים בעיר.

בחירות בחריש 2018 - מועמדים ורשימות
1685 בעלי זכות בחירה מימשו את זכותם להצביע לשלושת המועמדים

מספר הבוחרים גדל פי 4

בארבע השנים שחלפו חריש הפכה מישוב קטן לעיר ומספר התושבים בה, נכון לספטמבר 2022, הוא כ-33 אלף תושבים (על פי נתוני ביטוח לאומי). חריש גם צוינה על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כעיר שיאנית עם ההגירה החיובית הגבוהה ביותר בארץ. כך לדוגמה, בשנת 2021 קלטה חריש 6,500 תושבים חדשים.

בהנחה שחריש תמשוך לקלוט תושבים הרי שלקראת בחירות 2023 יהיו בחריש, על פי הערכות שמרניות, פי ארבעה עד חמישה בעלי זכות בחירה, בהשוואה לבחירות 2018.  כך לדוגמה, כיום ישנם בחריש 17,269 בעלי זכות בחירה, על פי נתוני ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-25.

על אף הזינוק בצמיחה באוכלוסיית הישוב, שהפך בינתיים לעיר ואם בישראל והעניין הרב שחריש מייצרת ברמה המקומית והארצית, ניכר כי תחושת נמנום מסויימת אופפת את העיר בכל הקשור לבחירות המקומיות הקרבות.

יצחק בכר
יצחק בכר מועמד לראשות העיר; צילום מתוך עמוד הפייסבוק

נכון להיום, המועמד היחיד שהכריז על השתתפותו במירוץ לראשות העיר הוא יצחק בכר. בכר, תושב הגרעין הוותיק בעיר, הכריז על מועמדותו לראשות העיר כבר בשנה שעברה. בבחירות הקודמות תמך בכר ביצחק קשת.

ראש העיר המכהן, יצחק קשת, כבר הכריז בעבר, בעקיפין, שיתמודד בבחירות הבאות:  "לא אתן לאדם שאינו מקצוען להחליף אותי" אולם טרם יצא בהכרזה רשמית. עם זאת, גורם מקורב אליו אישר כי בכוונתו לרוץ פעם נוספת לראשות העיר.

יצחק קשת צילום: לידור שקד
יצחק קשת. יתמודד על ראשות העיר בפעם השלישית

סביר להניח שבשנה הקרובה יקומו מועמדים חדשים ויציעו את עצמם לתפקיד ראש העיר, ומן הסתם, מערכת הבחירות שטרם הושקה רשמית תקבל תאוצה בחודשים הקרובים. בשטח, ניכרת תכונה וישנן קבוצות והתארגנויות בשטח שמתכננות, ככל הנראה, להריץ מועמדים חדשים לראשות העיר. עוד ניתן להניח שחריש עשויה לקרוץ גם לפוליטיקאים מהזירה הארצית, במיוחד עם סיומן של הבחירות הקרובות לכנסת ה-25 וכפי שקרה בבחירות המקומיות הקודמות.

מאידך, חריש כעיר מתפתחת עם צמיחה חדה שנתית במספר התושבים ושלל אתגרים כלכליים, ביטחוניים, מיתוגיים וחברתיים, דורשת הכרות מעמיקה, התמודדות ותוכנית סדורה, שעל כל מתמודד לראשות העיר להכיר ולהיערך אליהן – ובזמן הנכון.

לבסס קשר אישי

את נחיצות מציאת העיתוי הנכון להשקת קמפיין הבחירות חווה על בשרו בבחירות הקודמות גבי קדוש, שבקמפיין בזק, פחות מחצי שנה למועד הבחירות קיווה לגרוף את הבכורה אך בפועל לא הצליח לסחוף אחריו את תושבי חריש. קדוש, ראש עיריית אילת לשעבר, נחת בחריש כחצי שנה לפני היום הקובע. היתרון המרכזי שהציג קדוש היה ניסיון עשיר בניהול עיר.

גבי קדוש | בחירות חריש 2018
גבי קדוש, ראש עיריית אילת לשעבר שהתמודד על ראשות חריש. קמפיין בזק של חצי שנה

"הלקח המרכזי שלי מכל החוויה הזו, הוא שצריך להתחיל בזמן וליצור אלטרנטיבות בשטח ולא להגיע חצי שנה לפני בבחירות ולהגיד – "יאללה"". כך משתפת פ' אשר תמכה בקדוש בבחירות 2018.

פ', שעזבה מאז את חריש, השתייכה לקבוצת תושבים שחיפשה מועמד לראשות העיר שיתמודד מול יצחק קשת. הקבוצה צידדה בתחילת הדרך באריק מויאל, אך בהמשך העבירה את תמיכתה לגבי קדוש. "קדוש הגיע לחריש לאחר ששימש בעברו כראש העיר של אילת, עיר לא פשוטה לניהול וראינו בו אלטרנטיבה לאור האתגרים שיש בחריש", היא נזכרת ומונה תובנות נוספות מהכישלון הפוליטי אליו היתה שותפה: "חריש של 2018 היתה ישוב קטן והקשר עם הבוחר היה למעשה המישור המשמעותי ביותר שצריך לפעול בו. קשת השקיע בכך המון זמן. קדוש, בתור אחד שהגיע הנה ממש בסמוך לבחירות, לא הצליח לבסס פעילות, לבנות שם ומערכות יחסים עם אנשים – לכן כמו שציינתי הזמן הוא מרכיב קריטי".

עיתוי שגוי להשקת הקמפיין

העיתוי להשקת הקמפיין לראשות העיר היה לרועץ גם עבור המתמודד הנוסף, אריק מויאל, כך לפחות גורס, מוטי שטיין, שהיה מספר 2 ברשימתו של מויאל לראשות מועצת העיר.

אריק מויאל
אריק מויאל. "התחיל את הקמפיין מוקדם מדי"

מויאל, בניגוד לקדוש, הכיר את חריש היטב ואף שימש תקופה קצרה מנכ"ל מועצת חריש. "לטעמי אריק התחיל את הקמפיין שלו מוקדם מדי. הוא תפס תאוצה מאוד מהר בשטח  ובקרב הציבור ואני זוכר שלפי המידע שהיה בידינו באוגוסט  2018 הוא אף הוביל, אבל למי שהתמודד מולו היה מספיק זמן ויכולת לבצע תגובת נגד כדי להטות את הכף בכלים אסטרטגיים ובאמצעות הבאתו של ביבי נתניהו, ראש הממשלה דאז, לביקור תמיכה בקשת בחריש.

בנימין נתניהו בכנס תמיכה בקשת. צילום מתוך עמוד הפייסבוק של יצחק קשת

"אני בטוח שאם אריק היה מתחיל את הקמפיין שלו חודשיים מאוחר יותר הניצחון של מויאל לא היה מוטל בספק".

הכרות מעמיקה עם העיר

מאיזה חומר צריך להיות מתמודד שמעמיד עצמו לבחירת הציבור בחריש, באילו תכונות ויכולות צריך להחזיק ואילו פעולות צריך לבצע כדי לנצח את ההתמודדות? פ' ושטיין תורמים מנסיונם:

"כדי לרוץ לבחירות ולהוות יריב של ממש, אתה צריך להביא מהבית לא מעט כסף להשקעה בקמפיינר וביועץ אסטרטגי וכדי לתחזק מערך של פעילים ויש את עניין העיתוי הנכון", מציינת פ' ומעריכה שמדובר במאות אלפי שקלים הנדרשים למימון הקמפיין. עוד היא מוסיפה: "אני חושבת שחריש היא ישוב מאוד מורכב היות ויש בעיר ועדה מיוחדת והעיר נשענת על החלטת ממשלה ומי שרואה עצמו מועמד צריך להכיר את כל המאפיינים הייחודים הללו לעומק ולהיערך לכך מספיק זמן מראש".

אריק מויאל אורן קלר
נדרשת הכרות טובה עם העיר. מטה הפעילים של אריק מויאל בבחירות 2018. צילום: אורן קלר

גם שטיין מציין את עניין הגב הכלכלי שצריך מתמודד לראשות העיר, כמו גם הקירבה והקשרים עם השלטון הארצי: "החיבור למשרדי הממשלה מהותי מאין כמוהו. בעיני, מתמודד ששואף להוות חלופה צריך להיות בעל הבנה עמוקה בתחום המוניציפלי, בעל יכולות ניהול מוכחות, וראייה אסטרטגית לטווח הארוך. לאריק היה את הניסיון הניהולי, בין השאר הוא שימש כמנכ"ל מועצת העיר חריש. זה שהוא שגה במהלך הדרך וביצע מהלכים לא נכונים זו בעיה אחרת. כך או אחרת, רק מפלגה שתשכיל לייצר חיבורים אמיתיים בין חילונים, דתיים וחרדים תוכל לשנות את המציאות הפוליטית בעיר. לטעמי רק מתמודד חיצוני ערכי שלא מצא את מקומו בזירה הארצית ויביע עניין בחריש יוכל לשמש כמועמד ראוי להתמודד על ראשות העיר".

שדרת דרך ארץ
"שנה לבחירות ואין אלטרנטיבות שצומחות מהשטח"

בניגוד לשטיין שמחכה למועמד מקצועי מבחוץ, פ' מאמינה בכוחם של מועמדים מקומיים: "אם אני הייתי תושבת חריש כיום, הייתי מאוד מוטרדת מכך ששנה לבחירות ואין אלטרנטיבות שצומחות מהשטח. זה אומר שלא טיפחו כאן הנהגה. קצת מצער אותי לחשוב שאף אחד מחברי המועצה לא מצהיר באופן פומבי על התמודדות לראשות העיר", היא אומרת ומוסיפה: "במצב העניינים הקיים נראה שיצחק קשת יכול לבוא, להציג את הרזומה שלו ולומר: "הנה הדברים שעשיתי עבור העיר בארבע השנים האחרונות", ולפתור את העניין בקלות".

מועמדים לגיטימיים

"קשה מאוד להביס ראש מועצה/עיר/ממשלה מכהן. תנאי הפתיחה הם תמיד לטובתו. תמיד", מסכים חמי בר אור, תושב העיר, שלקח חלק בניהול קמפייני בחירות בעבר. והוא מפרט: "היכולת להשתמש במשאבי מערכת לטובתו (במישרין או בעקיפין), היכולת לרתום כל אירוע עירוני לטובת יח"צ (בצדק או שלא בצדק), ובראש ובראשונה, החשש של אנשים משינוי והרצון שלהם לחוש שעשו את הבחירה הנכונה כשבאו לגור בחריש (אנשים תמיד מעדיפים את הצרות שהם מכירים על אי וודאות), משחקים נגד כל מי שרוצה לקרוא תיגר על ראש ראשות מכהן".

למרות זאת, בר אור מעודד פוליטיקאים מהזירה הארצית לקחת חלק בזירה המקומית של חריש:  "בבחירות 2018 ראיתי הרבה פוסטים שניסו לערער על עצם הלגיטימיות של כל מועמד להתמודד מול יצחק קשת – הוא לא מקומי, לא רשם את ילדיו למערכת החינוך פה, לא אכל איתנו אבק מאותו מסטינג, בא לעשות עלינו סיבוב וכו'. בעיני זה קשקוש. אם המועמד הוא בעל ניסיון ומוכן לפעול בכל הכוח למען חריש, הוא לגיטימי. אם מישהו חושב שיש לו סיבה טובה לרוץ פה, ויש לו יכולות אמתיות להוביל את חריש קדימה -תפאדל. מחפש ג'וב? אין לי בעיה. רק בוא ותעשה ג'וב טוב".


פרוייקטים בחריש

לוח דירות חריש

השאר תגובה

פרויקטים

הירשמו לניוזלטר שלנו

וקבלו עדכונים על חריש ישירות לתיבת המייל

בכל שלב ניתן להסיר את הרישום לניוזלטר בלחיצה על קישור בתחתית המייל

תודה! נרשמתם בהצלחה