מזיהום לזיהום: נחל נרבתה הוצף בשפכים – הפעם מחריש

שכונת בצוותא ואחד מפתחי הניקוז אל נחל נרבתה. צילום: נתן בן יוסף

למרות השלמת קו הביוב מברטעה, חיבורים צולבים בשכונת בצוותא הזרימו ביוב לנחל נרבתה. עמותת צלול חשפה: "ריכוזי חיידקים גבוהים באלפי אחוזים מהמותר". עיריית חריש: "מטפלים בבעיה, הערכתנו שנפתרה"


לוח דירות חריש

לוח דירות חריש

בדצמבר 2024 הסתיימו העבודות להנחת קו ביוב מברטעה המזרחית ליישובי השומרון, הצינור החדש עצר את זרימת השפכים לנחל נרבתה, אחד מיובלי נחל חדרה. זהו  מהלך שהושג בעמל רב, אחרי שנים רבות של הזנחה מצד הרשויות. נראה היה כי נחל נרבתה, שזורם מתחת לבתי שכונת בצוותא, עובר מהפך אמיתי וממצב עצמו כאחת מפיסות הטבע היפות בעיר.

אולם מכתב ששלחה לאחרונה עמותת צלול, מעיד כי זרימת השפכים בנחל לא הסתיימה, הפעם, העיר המזהמת היא לא ברטעה, אלא חריש.

צלול נרבתה זיהום ביוב
דגימה של עמותת צלול בנחל נרבתה

עמותת צלול: הממצאים מעידים על זיהום חמור

במכתב שנשלח לראש עיריית חריש ב-14 בינואר 2025 מציינת עמותת צלול כי במסגרת בדיקות שהיא ביצעה שבועיים קודם לכן "התגלו ריכוזי חיידקים גבוהים מאוד שחורגים באלפי אחוזים מהרף המותר בתקנות ההזרמה לנחלים. ריכוז אנתרקוקים וקוליפורמים צואתיים בסדר גודל זה מעיד על חדירת ביוב עירוני למי הנגר".

תוצאות המעבדה בנחל נרבתה: ממצאים שחורגים באלפי אחוזים מהתקנות

העמותה ציינה במכתב כי "ריכוזים אלה הם הוכחה נוספת להמצאות חיבורים צולבים בין מערכות הניקוז והביוב שגורמים להזרמת מי גשם מהולים בשפכים לים", וביקשה מעיריית חריש "לנתק את החיבורים שבתחומה ולמנוע בכך את זיהום הסביבה בעיר, את הסכנה הבריאותית לציבור ואת הפגיעה במערכת האקולוגית הרגישה של הנחל".

"חיבורים צולבים": כך מגיעים שפכי הביוב למערכת הניקוז

יובל ארבל, סמנכ"ל ים וקשרי ממשל בעמותת צלול, מסביר: "מי הגשמים בחורף מתנקזים דרך הגגות למרזבים, לחצרות ולכבישים בהם מותקנות תעלות ניקוז. אלה מעבירות את מי הגשם לוואדי או נחל קרוב.

"במים שדגמנו בשכונת בצוותא גילינו נוכחות של חיידקים צואתיים משני סוגים בריכוזים מאד מאוד גבוהים. כשמקבלים תוצאות כאלה מבינים שיש פה בעיה, זה מעיד על תרומה משמעותית של מקור צואתי שהוא ביוב.

"כדוקטור בתחום המים, אני יכול להסיק בוודאות גבוהה שמדובר בשפכי ביוב שזורמים במי הנגר. גם ריח הביוב בפתח הניקוז מהשכונה מעיד על הבעיה".

צלול נרבתה זיהום ביוב
מימין: יובל ארבל ומעוז לואנץ

מהי הדרישה של עמותת צלול מהעירייה?

"העירייה אמורה לבדוק שאין חיבורים צולבים ולמפות את המקומות הבעייתיים. אם החיבור הצולב הוא בשטח ציבורי ניתן פשוט לנתק אותו ולמצוא פתרון ניקוזי חלופי. אם מדובר בשטח פרטי, היא צריכה לחייב את בעל השטח לנתק את החיבור.

"בדרך כלל, הרשות מראה את תוצאות הבדיקה לדיירי הבניין, ומודיעה להם שעליהם לנתק את החיבור הצולב. אם הם לא עושים זאת בפרק זמן מסוים יש אישור לעירייה לנתק את החיבור ולחייב את בעלי השטח בעלויות. בשכונה חדשה שהיא בת 4-3 שנים בלבד, לא אמורים להיות חיבורים צולבים. יכול להיות שמדובר בחיבור של חאפר שהוזמן לתקן בעיה וחיבר כך את הניקוז".

מה היקף התופעה בשכונה?

"קשה לקבוע בוודאות אם מדובר בשלושה או עשרה בניינים בשכונה, אבל זה בטוח יותר מבניין אחד וזה לא בכל השכונה".

"שנתיים של התרעות": פעיל סביבתי התריע על הבעיה

הממצאים של צלול לא הפתיעו את מעוז לואנץ, פעיל סביבתי: "בקיץ יש זרימה של מים בצינורות הניקוז של השכונה, שמשמשים בדרך כלל למי גשמים, זה מה שהעלה אצלי חשד מלכתחילה. סביר להניח שעשו טעות וחיברו את הביוב למערכת הנגר, והוא זורם לנחל נרבתה, לכיוון פינת החרוב".

מעוז לואנץ. צילום: נתן בן יוסף
מעוז לואנץ: "חייבים לעצור את הזיהום". צילום: נתן בן יוסף

לואנץ פנה בעבר לעיריית חריש בנושא: "לפני שנה וחצי פניתי למחלקת הנדסה וציינתי שמים זורמים בניקוז גם בקיץ, מה שמעיד על הזרמת מי ביוב. ניסיתי לקבל מהם תשובה מסודרת בנושא, אבל קיבלתי כל מיני תשובות משונות. בהתחלה, אמרו לי שאנשים שוטפים את המרפסות שלהם בשכונה. מה שהיה לי קצת קשה לקבל כהסבר הגיוני, אנשים שוטפים את המרפסות שלהם 365 ימים בשנה? ממרכז שירות לתושב קיבלתי תשובה שהנושא נבדק וטופל והכול תקין".

"בהמשך קיבלתי תשובה שיש מספר בניינים בהם החיבורים אכן לקויים, ונדרשת עבודת חפירה וחיבור מחדש. נאמר לי שזה בתהליך ושהדברים אמורים להיפתר, אבל אף אחד לא עדכן אותי בנושא. הטיפול בנושא נמשך כבר שנתיים ובינתיים הביוב ממשיך לזרום לנחל".

נרבתה בצוותא סובב חריש
לואנץ: "הטיפול בנושא נמשך כבר שנתיים ובינתיים הביוב ממשיך לזרום לנחל"

"אני מצפה שהעירייה תפתור את הבעיה ותתקן את צינורות הביוב שחוברו בטעות למערכת הגשם. זו עבודת תשתית שחייבת להתבצע, חייבים לעצור את הזיהום".

"מחט בערמת שחת": קושי באיתור הבניינים הבעייתיים

יפתח שטיין, חבר המועצה ומחזיק תיק איכות הסביבה: "הבניינים בשכונת בצוותא כבר נמסרו לדיירים שמתגוררים בהם, מדובר ברכוש פרטי, ולכן על פי הנוהל, העירייה אמורה לתת דו"חות לדיירי הבניין על זיהום, והבניין אמור לטפל בזה עצמאית מול החברה הקבלנית".

יפתח שטיין
יפתח שטיין: "אנחנו לא רוצים להשית את האחריות על התושבים. מדובר בהגדלת ראש של העירייה לא הקטנת ראש"

"היות ולא רצינו להפיל את כל הנטל על כתפי בעלי הדירות בשכונה, העירייה החליטה לפעול עצמאית מול חברת שפיר, החברה הקבלנית. אנחנו עובדים מולם ויש תוצאות, זיהינו חלק מהנקודות הבעייתיות ושפיר ביצעה את העבודה הנדרשת לתיקון המצב.

"חשוב להדגיש שגייסנו את כל המשאבים של העירייה עבור התהליך הזה, הן מבחינת היועצים המשפטיים של העירייה שעבדו מול שפיר, והן בהשקעה כספית בבדיקות יקרות לאיתור המפגע בבניינים".

"יש אלפי דירות בשכונת בצוותא, מאות בניינים, וההערכה היא כי בעיית החיבורים הצולבים היא בכ-10 עד 15 בניינים", הוא מפרט. "החיבור הלקוי לא בוצע ברשלנות או בטעות מכוונת, זו יכולה להיות טעות דגימה רגילה של 5%. זה זניח".

"הקושי הוא למצוא את החיבורים הלקויים, זו מחט בערמת שחת. אנחנו מחפשים אותם כבר תקופה ארוכה, את חלקם מצאו, לא את כולם".

שכונת בצוותא מבט על יולי 2023
יש אלפי דירות בשכונת בצוותא, מאות בניינים, וההערכה היא כי בעיית החיבורים הצולבים היא בכ-10 עד 15 בניינים"

"לא להפיל את הנטל על התושבים"

"בסופו של דבר מדובר בתהליך שלוקח זמן יותר דווקא בגלל שאנחנו לא רוצים להשית את האחריות על התושבים. מדובר בהגדלת ראש של העירייה לא הקטנת ראש", מדגיש שטיין.

"יכולנו להתנער מזה ולומר 'זה באחריות התושבים, תפנו אליהם ואנחנו נטיל קנסות אם הם לא מטפלים בבעיה' – אבל מה יגידו אז? יגידו שהעירייה מעדיפה לקנוס את התושבים בשביל להכניס כסף לקופה".

מתי יסתיים הטיפול בנושא שנמשך כבר זמן רב?

"זה אולי תהליך איטי אבל אני לא מאמין שהמצב היה יותר טוב אם הוועדים היו מתמודדים עם הנושא בעצמם. אני מזכיר שוב, זו לא העבודה של העירייה, ולכן לבוא בטענות שהיא לא עובדת מספיק מהר, כאשר האנשים במחלקת תשתיות רטובות (מים, ביוב) עושים את זה בנוסף לעבודה שלהם, זה לא הגון. הנושא נמצא בטיפול בצורה הטובה ביותר, מבלי שהאזרחים יצטרכו לשלם את המחיר על טעויות".

המשרד להגנת הסביבה: "נמשיך לפקח עד להסרת המפגע"

ומהי עמדת המשרד להגנת הסביבה האמון על הנושא?  "עם קבלת הדיווחים על זיהום נחל נרבתה פעל המשרד להגנת הסביבה לבירור העניין מול הרשות המקומית. מהבירור עלה כי מקור הבעיה התגלה באכלוס בניינים חדשים, ומערכת הביוב של בנינים אלו חוברה בטעות למערכת הניקוז במקום לביוב. טעות זו הובילה לזרימה של ביוב דרך מוצא הניקוז". השיב המשרד להגנת הסביבה, בתגובה לפניית חריש סיטי.

זיהום בנחל נרבתה צילום: מעוז לואנץ
תמונת ארכיון של זיהום בנחל נרבתה בקיץ 2023

"בדיגום שבוצע בקיץ 2023 נמצאו 370,000 יחידות קולי צואתי ב-100 מ"ל, ובעקבות כך המשרד פנה למועצה, שפעלה מול הקבלן האחראי. לאחרונה דיווחה המועצה כי חיבורי הביוב והניקוז הבעייתיים ככל הנראה נותקו, ואף צירפה תוצאות דיגום עדכניות, שבהן נמצאו 8.2 יחידות קולי צואתי בלבד ב-100 מ"ל. עם זאת, דיגום שביצעה עמותת צלול הצביע על רמות גבוהות יותר – 37,000 יחידות קולי צואתי.

"מאחר וכל הדיגומים האחרונים בוצעו בימי גשם, המועצה עדכנה כי בכוונתה לבצע דיגום נוסף ביום יבש, זאת לצד דיגום נוסף שיבצע מחוז חיפה במשרד. תוצאות הדיגום הקרוב יסייעו לקבוע האם נדרשות פעולות נוספות לפתרון מלא של הבעיה.

"המשרד ימשיך לפקח ולעקוב אחת פעולות הרשות המקומית עד להסרת המפגע במטרה לשמור על בריאות הציבור והסביבה".

תגובת עיריית חריש: "העירייה טיפלה בבעיה הזו במשך השנה האחרונה בכמה דרכים. העירייה ערכה דיגום מים בנחל במהלך פברואר 2025. התוצאות תקינות, ואנו מעריכים שהבעיה נפתרה".

לקריאה נוספת: לאחר שנים של הזנחה: החלו העבודות להנחת קו הביוב שימנע את זיהום נחל נרבתה


לוח דירות חריש

לוח דירות חריש

תגובה אחת לפוסט זה
  1. ככה זה כשיש ראש עיר מעידן הדינוזאורים שלא מתעניין באיכות אוויר, סביבה או מים! אגב באמת תודה שהעירייה לוקחת אחריות על ליקויי הבדיקה שעשתה בתוכניות בנייה…. מעניין מי הרוויח בית מהעניין?? אולי זה מעידן הדינוזאורים?

השאר תגובה

פרויקטים

הירשמו לניוזלטר שלנו

וקבלו עדכונים על חריש ישירות לתיבת המייל

בכל שלב ניתן להסיר את הרישום לניוזלטר בלחיצה על קישור בתחתית המייל

תודה! נרשמתם בהצלחה