תוכנית מסילת מנשה אושרה להפקדה וכוללת תחנת רכבת בחריש

תוכנית מסילת מנשה אושרה להפקדה וכוללת תחנת רכבת בחריש
בקרוב אצלנו? צילום: רכבת ישראל

המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה להעביר את תוכנית מסילת מנשה להערות הוועדות המחוזיות ולהתנגדויות הציבור. בעיר תוקם תחנת נוסעים ממערב לכביש 6, במרחק הליכה מקניון MORE וממסוף התחבורה המערבי. עלות הפרויקט נאמדת בכ-10 מיליארד שקל, והמסילה לא צפויה לפעול לפני 2035


לוח דירות חריש

לוח דירות חריש

עוד צעד בדרך לרכבת בחריש: המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה  אתמול (שלישי, 4 באוגוסט 2026) להפקיד את תוכניות מסילת מנשה – במקטע הדרומי ובמקטע הצפוני. משמעות ההחלטה היא שהתוכניות עוברות כעת להערות הוועדות המחוזיות ולהערות והתנגדויות הציבור, לפני האישור הסופי.

מדובר בפרויקט תשתית לאומי שיחבר לראשונה את חריש, את מרחב באקה אל-גרבייה–ג'ת, את יישובי מנשה ואלונה ואת עמק חפר לרשת הרכבות הארצית. המסילה תאריך את המסילה המזרחית צפונה ותחבר אותה למסילת העמק, וכך תשלים רצף מסילתי מצפון ומזרח הארץ למרכז – שדרה מסילתית מזרחית שאינה תלויה בשדרת החוף, הן לנוסעים והן למטענים.

מסילת מנשה. מפה: נתיבי ישראל
פרויקט שיחבר את חריש לרשת המסילות הארצית

תחנה בכניסה לעיר

עבור תושבי חריש, זה החלק החשוב: התוכנית כוללת תחנת נוסעים חדשה בעיר, כחלק ממקטע הדרומי. התחנה תמוקם ממערב לכביש 6, כשלוש מאות מטרים בלבד מקניון MORE וממסוף התחבורה המערבי, ותחובר לעיר באמצעות גשר הולכי רגל או מעבר תת-קרקעי שיאפשר להגיע ישירות מחריש לרציפי הרכבת.

רכבת ישראל תחנת רכבת חריש חלופה 4.1
תחנה צמודת דופן לעיר

זוהי החלופה שעיריית חריש נאבקה עליה במשך שנים. בעבר נבחנו שתי חלופות אחרות – תוואי מערבי מרוחק שאינו מאפשר תחנה בעיר, ותוואי מזרחי שחוצה את חריש במנהרה עמוקה מדי מכדי לאפשר תחנה. בסופו של דבר, במאי 2024 נבחרה חלופה שלישית, שמצמידה את המסילה לכביש 6 ומאפשרת תחנה צמודת דופן לעיר.
לצד חריש יוקמו שתי תחנות נוספות – בבאקה אל-גרבייה ובעמק חפר (אזור בת חפר).

מה כוללת התוכנית?

המקטע הדרומי משתרע לאורך כ-21 קילומטרים, מהמסילה המזרחית בסמוך לבת חפר ועד אזור מאגר משמרות. רוב התוואי יוקם ממערב לכביש 6, בהצמדה לתשתיות הקיימות. במקטע זה ייכללו שלוש תחנות הנוסעים (בת חפר, באקה אל גרביה, חריש).
המקטע הצפוני משתרע לאורך כ-24 קילומטרים, ממאגר משמרות ועד החיבור למסילת העמק. כ-14 קילומטרים ממנו יעברו במנהרה מתחת ליערות, לשמורות טבע ולשטחים הפתוחים במרחב מנשה – בהם השמורה הביוספרית במגידו – במטרה לצמצם את הפגיעה הנופית והסביבתית. בסך הכול, כשליש מתוואי המסילה מתוכנן במנהור.

רמזור כביש 574 פקקים עומס תנועה צילום: דוברות עיריית חריש
יתבצעו עבודות להרחבת כביש 574 ו-581. צילום: דוברות עיריית חריש

בנוסף למסילה עצמה, התוכנית כוללת גם שדרוג משמעותי של רשת הדרכים באזור: הרחבת דרכים 574 ו-581, התאמת צמתים, הקמת נתיבי תחבורה ציבורית וסלילת שבילי אופניים, לצד שיפור דרכי הגישה לתחנות והקמת הפרדות מפלסיות. עוד צוין כי התוכנית כוללת גם השלמת המסדרון של דרך האורך האזורית 444 בין בת חפר לחריש ולכביש 65.
המסילה מיועדת גם להובלת מטענים, ותאפשר להעביר חלק ניכר מהמטענים המשונעים כיום במשאיות אל רכבות משא שיחברו בין נמלי הים, אזורי התעשייה ומסופי המטענים – מהלך שאמור לצמצם את תנועת המשאיות בכבישים, לשפר את הבטיחות ולהפחית זיהום אוויר.

מתי זה יקרה בפועל?
הפקדת התוכנית היא שלב סטטוטורי חשוב, אך רחוק מהשלמה. כעת ייפתח פרק זמן להגשת הערות והתנגדויות של הוועדות המחוזיות ושל הציבור, ורק לאחר מכן תידון התוכנית לאישור סופי.
מעבר לכך, לפרויקט המסילה אין עדיין תקציב מאושר ולוח זמנים סופי. עלות ההקמה נאמדת בכ-10 מיליארד שקל – בין היתר בשל היקף המנהור הנרחב – ולפי ההערכות המסילה לא צפויה להתחיל לפעול לפני שנת 2035, וגם יעד זה עשוי להשתנות בהתאם לקצב התכנון, התקצוב והביצוע.

מ"מ ראש העיר, יוחאי פרג'י: "עבור חריש, מסילת מנשה היא הרבה יותר מפרויקט תחבורתי – היא מנוע צמיחה שיחזק את העיר וישפר משמעותית את איכות החיים של התושבים. כיום כ-65% מכוח העבודה בחריש יוצאים מדי יום לעבוד מחוץ לעיר, ולכ-87% ממשקי הבית יש לפחות רכב אחד. הנתונים הללו ממחישים את הצורך האמיתי בחיבור חריש לרשת הרכבות הארצית ובהפחתת התלות ברכב הפרטי. בנוסף, הדגשנו את חשיבות התיאום המלא בין תכנון המסילה לבין קידום תכנית חריש מערב המקודמת על ידי רמ״י, כדי ליצור מערכת תחבורה יעילה ונכונה עבור תושבי חריש והאזור".

שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, תא"ל (במיל') מירי רגב: "המסילה החדשה תחבר את חריש, באקה אל-גרבייה ויישובי האזור לרשת הרכבות הארצית ותעניק לתושבים גישה מהירה ונוחה למוקדי תעסוקה, לימודים ומסחר. החיבור בין המסילה המזרחית למסילת העמק יחזק את השדרה המסילתית המזרחית וייצור חלופה תחבורתית מתקדמת להסעת נוסעים ולהובלת מטענים".
מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן, הוסיף כי "אישור שני המקטעים מאפשר לקדם רצף מסילתי של כ-45 קילומטרים בין המסילה המזרחית למסילת העמק. משרד התחבורה ימשיך לקדם את התכנון והביצוע, תוך שמירה על ערכי הטבע, שיפור הנגישות לתחבורה הציבורית וחיזוק החיבור בין יישובי האזור למרכזי התעסוקה ולרשת התחבורה הארצית".
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, אמר כי ההפקדה היא "צעד מכריע במימוש החזון הלאומי לחיזוק הפריפריה וחיבורה למרכז", וכי מדובר בעורק תחבורתי שיוריד את העומס בכבישים ויעביר שינוע מטענים מהמשאיות למסילה.

לקריאה נוספת: תחנת חדרה מזרח נפתחה בסוף יוני; תחנת חריש מתקדמת לשלב תכנוני משמעותי

לכתבה הקודמת שוק הנדל"ן בחריש מתעורר: הרבעון החזק ביותר מאז 2022
לכתבה הבאה עוד שלוש רשתות בדרך: שילב, ללין ו-REVO Fitness מצטרפות ל"מור בעיר"

תגובות

פרוייקטים
בחריש